Антигравійна поліуретанова плівка - надійний захист з довічною гарантією

Дата публікації: 16.12.2019
Дата редагування: 29.03.2024
Avatar

Автор: Ірина Гук

Стаж:

Сертифікати:

Про автора:

Інші статті: Читати

Сьогодні захисна антигравійна плівка, стала невід'ємною частиною конструкції більшості автомобілів. Її можна придбати і встановити на спеціалізованих СТО будь-якого міста. Популярність такого покриття легко пояснюється на прикладі смартфонів, на які багато хто відразу встановлює захисне скло, що забезпечує збереження екрану. Те саме відбувається і з новими або зі свіжопофарбованими машинами: їх власники прагнуть за допомогою полімерної плівки захистити передні поверхні кузова від зіткнення з камінням під час руху. Це забезпечить цілісність ЛФП і його привабливий зовнішній вигляд протягом всього терміну експлуатації авто, що також буде важливо при його можливому продажі.

Навіть самому акуратному водієві не вдається уникнути пошкоджень лакофарбового покриття. Під час їзди по нашим, далеко не бездоганним дорогах в нього влітають дрібні камені, сміття, абразивні частинки, що утворюють на поверхні кузова і фарних блоків подряпини, сколи та тріщини. Мінімізувати ризик появи таких дефектів дозволяє використання антигравійної полімерної плівки.

Антигравійний захист являє собою тонку, до 200 мкм поліуретанову плівку. Певний стан полімеризації забезпечує даному матеріалу поєднання хорошої міцності, еластичності і пружності. Завдяки цим якостям, плівка приймає на себе швидко летючий гравій, амортизуючи удар і розподіляючи його енергію по своїй поверхні.

КОМП'ЮТЕРНИЙ РОЗКРІЙ ДЛЯ ТОЧНОГО ОБКЛЕЮВАННЯ

Для нанесення захисту з плівки вирізаються деталі, за формою, що відповідають окремим частинам кузова. Для спрощення даної технології відомі виробники антигравійного покриття пропонують вже готові лекала під конкретні кузовні елементи відомих моделей авто. Вони являють собою графічні файли, що завантажуються в пам'ять ріжучого плоттера, що виконує розкрій.

Переваги електронних лекал очевидні. За допомогою програми можна скомбінувати оптимальне розміщення комплекту деталей на певній площі. Це дає можливість сервісним центрам, які виконують розкрій і поклейку, мінімізувати відходи і витрати недешевої за ціною плівки. Як результат - зниження вартості їх послуг.

Попередній розкрій плівки за допомогою програмованого різака має свої технологічні переваги. Він дозволяє відмовитися від обрізки матеріалу по місцю, при якій можна випадково пошкодити лакофарбове покриття.

Сучасні програми для розкрою плівки мають широкий функціонал, який розширює можливості використання антигравійного покриття:

Можна закласти обрізку лекала з певним допуском на підворот матеріалу. Так плівка буде краще триматися навіть при її обробці на мийках високого тиску.

Редактор дозволяє коригувати готові лекала, які можуть відрізнятися для одних і тих же моделей авто в американському і європейському виконанні. Така доробка також дозволяє робити ідеальні стики.

Досвідчені фахівці можуть доповнювати вже готові комплекти викрійок новими елементами. Це актуально коли клієнти просять додатково захистити вразливі зони (під дверними ручками, внутрішні пороги, задній бампер) або покрити плівкою всю машину.

ВАРТІСТЬ АНТИГРАВІЙНОЇ ЗАХИСТУ

Автовласників, які приймають рішення про встановлення антигравійного захисту, в першу чергу цікавить ціна. На вартість даної послуги впливають три визначальні чинники:

  1. Площа, що покривається плівкою. 
  2. Кількість окремих елементів. 
  3. Складність виконуваних робіт.

Щоб отримати уявлення про вартість поклейки плівки порівняйте діючі розцінки для конкретних операцій:

  1. 20-40 у.о. - нанесення покриття на ФАРН блоки;
  2.  200-400 у.о. - захист всього капота;
  3.  100-150 у.о. - обклеювання переднього бампера.

Вигідно використовувати готовий набір елементів, що наносяться на передню частину машини (бампер, 20-40 см капота, крила, фари, корпуси дзеркал). Такий стандартний захист досить ефективний і обійдеться трохи дешевше.

ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ АНТИГРАВІЙНОЇ ПЛІВКИ

Який би комплект захисту для своєї машини ви не вибрали - це завжди буде вигідним вкладенням, адже антигравійна плівка володіє важливими перевагами:

Стабільна надійність.

Антигравійний захист завжди працює ефективно, дозволяючи вам не турбуватися про летючий з-під коліс гравій, падаючі гілки або про подряпини від випадкового торкання при парковці. Всі виробники такої плівки дають на неї довічну гарантію, а значить, поклеївши авто, ви забезпечите йому захист на весь термін служби. Важливо, що антигравійне поліуретанове покриття не зношується і не вимагає особливого догляду.

Підтвердженням цих якостей є машини, обклеєні такою плівкою ще 15 років тому. За ці роки вона відмінно зарекомендувала себе, пройшовши через найскладніші дорожні випробування.

Абсолютна прозорість.

Світлопропускна здатність плівкового полікарбонату близька до 99%, що при малій товщині шару робить його практично невидимим навіть при частковому обклеюванні поверхні. Людина, стороння від нанесення на авто антигравійної захисту, навряд чи відразу помітить на ньому плівку. Єдине, що її може видати - це її край на повній площі обклеєної поверхні (найчастіше утворюється на частково захищеному капоті). Таку межу покриття краще видно на чорних і білих машинах.

В Америці до цього нюансу ставляться спокійно, адже там плівка розглядається виключно з позиції практичної користі. Наші автолюбителі більш педантичні в цьому питанні і бажають бачити свою машину не тільки більш захищеною, а й красивою. Тому часто надходять замовлення на повне обклеювання капота або всього кузова. Реалізувати це не складно, адже в асортименті виробників є плівка шириною 1,22 і навіть 1,55 метра, що дозволяє робити цілісні деталі для покриття великих кузовних елементів.

Висока прозорість плівки дозволяє використовувати антигравійне полімерне покриття для захисту фарний блоків. При цьому потужність світлового потоку залишається незмінною. Тут є ще один приємний момент: плівка, нанесена на помутнілу оптику, повертає їй колишню прозорість без додаткової обробки.

Непомітності плівки сприяє і її природний глянець, який зберігається незмінним протягом усього експлуатаційного періоду. Тому для догляду за таким покриттям слід використовувати неабразивні автомобільні поліролі. Важливо, що виробники, наприклад, SunTek, PremiumShield, ClearShield, пропонують плівку з різним ступенем блиску, який підбирається під рідний глянець лакофарбового покриття машини. Покупці, які віддають перевагу матові елементи в тюнінгу кузова, можуть скористатися плівкою MatteShield.

Ще одна важлива відмінність поліуретанового покриття від вінілових аналогів - прозорість для ультрафіолетового випромінювання. Це дає можливість фарбі на захищених зонах кузова вигоряти з такою ж і інтенсивністю, як і на незахищених. В результаті машина зберігає естетично привабливий зовнішній вигляд навіть в тому випадку, якщо плівку з якихось причин доведеться видалити.

Невибагливість в експлуатації.

Як було сказано раніше, догляд за антигравійної плівкою потрібен мінімальний. Деякі автовласники з часом навіть можуть забути про завдані покритті, адже воно ніяк не дає про себе знати. Але, про наклеєною захисту все-таки варто згадувати, хоча б при відвідуванні автомийки. Це важливо для її правильного обслуговування. Ідеальний варіант обробки поверхні плівки - м'яка полірування або натирання воском. Ці операції на ній можна виконувати з більшою частотою, ніж на ЛКП кузова, а значить, ваша машина завжди буде виглядати блискуче.

«ПЛІВКИ БУВАЮТЬ РІЗНІ!»

Якщо вам довелося десь чути про те, що антигравійне покриття жовтіє, то потрібно знати деякі особливості. Раніше поліуретанове покриття було одношаровим і мало на поверхні пори. Під впливом тепла вони розширювалися і збирали в себе мікрочастинки бруду та інших речовин, які і обумовлювали жовтуватий відтінок. Це було помітно на чорних і особливо на білих кузовах машин. Ніякі полірування не допомогли позбутися такого дефекту. Але з 2011 року виробники розробили двошарову плівку з більш щільним зовнішнім шаром. Вона вийшла менш еластичною, але зате зберігала свою прозорість і чистоту. Також вона стала більш міцною і більш стійкою до руйнівним факторам.

Зараз у автовласників з'явилася можливість вибору. Для машин чорного і білого кольорів, а також для екстремальних условійіспользуют двошарову пленку.Для інших кузовних забарвлень можна як і раніше застосовувати одношарове покриття, яке до того ж відмінно наноситися на складні поверхні.

Якісну антигравійне плівку виготовляє кілька відомих компаній - 3M, SunTek, SolarGard, XPel, PremiumShield. Їхня продукція незначно, але все ж відрізняється між собою експлуатаційними властивостями і характеристиками, що дозволяє вибрати покриття, що оптимально підходить для конкретного автомобіля і умов його експлуатації. Можна легко підібрати більш еластичну плівку під рельєфні обклеюють поверхні або вибрати варіант з глянцем, відповідним ЛКП кузова.

Очевидно, що антигравійна поліуретанова плівка - це сучасний і вигідне рішення для захисту автомобіля від впливу кількох шкідливих факторів і підтримки його привабливості. Таке покриття, нанесене один раз, буде служити довгі роки. Але для цього необхідно виконати одну важливу умову - довірити його поклейку справжнім професіоналам, які мають необхідне обладнання для конструювання лекал, розкрою і якісного нанесення плівки.