Листове акрилове оргскло - основний матеріал для рекламних конструкцій

Дата публікації: 11.10.2019
Дата редагування: 24.04.2024

Листовий акрил - матеріал, без якого неможливо собі уявити сучасну зовнішню і інтер'єрну рекламу. Це синтезований термопластичний поліметилметакрилат (PMMA) відомий більшості людей як оргскло, яке так само називають по імені виробляють його компаній: Altuglas, Akrylon, Plexiglas, Polycryl.

У рекламі використовують листи акрилу товщиною від 1,5 до 25 мм. Цей матеріал пропонується в широкій кольоровій гамі і при цьому може мати різну ступінь прозорості або здатність розсіювати світло.

 

Заголовок

За способом виготовлення розрізняють два типи листового акрилу: литий і екструдований. Технологія лиття передбачає розміщення пластичного мономера між двома скляними площинами, розміщеними на певній відстані. Після охолодження полімер твердне і витягується. При екструзійній технології гранульований акрил розплавляється, видавлюється через калібровану щілину і потім охолоджується.

ТЕХНОЛОГІЇ ВИГОТОВЛЕННЯ АКРИЛОВОГО СКЛА

Акрилові листи, отримані в різний спосіб, зовні майже не відрізняються. Але за якісними характеристиками між ними є істотна різниця:

  1. Екструзійне обладнання дозволяє виготовляти листи більшої довжини. Їх товщина при цьому хоч і обмежена, але витримується з високою точністю (відхилення до 5%). З переваг такого матеріалу виділяється хороша склеюваність.
  2. Лиття хоч і дає значні відхилення допуску по товщині (до 30%), але акрилові листи, отримані таким способом, мають багато інших переваг. Вони мають підвищену стійкість до температурного впливу, агресивного середовища і механічних навантажень. При термопластичному формуванні вони дають мінімальну усадку і майже не утворюють ділянок концентрації напружень. До того ж їх поверхня легко полірується, що важливо для забезпечення прозорості.
ТЕХНОЛОГІЇ ВИГОТОВЛЕННЯ АКРИЛОВОГО СКЛА

Для використання в рекламних конструкціях виготовляють полімерне скло стійке до абразивів і подряпин, а також акрилові листи з декоративними покриттями, що забезпечують естетичну привабливість:

  • Матовий шар «сатиновий», що підсилює розсіювання; 
  • Імітація металевого блиску; 
  • Покриття-хамелеон, що змінює відтінок під різними кутами огляду.

ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛА З ПОЛІМЕТИЛМЕТАКРИЛАТУ

Удосконалення технології виготовлення акрилового скла забезпечило цього матеріалу масу переваг:

  1. Хороша світлоприникність на рівні 92%, яка зберігається протягом усього експлуатаційного періоду. Такими ж властивостями володіють і відполіровані торці листового акрилу.
  2. Стабільна яскравість і насиченість колірного відтінку.
  3. Матеріал не піддається корозії, а також впливу біоорганізмів і кліматичних факторів (мороз, спека, волога).
  4. Прозоре оргскло пропускає до 73% УФ-випромінювання, що проходить крізь нього. При цьому ультрафіолет не викликає змін кольору і структури самого матеріалу;
  5. Хімічна інертність і стійкість до впливу різних речовин;
  6. Підвищена ударостійкість при невеликій питомій вазі. Акрилове скло в 2,5 рази легше звичайного, при цьому міцніше його в 5 разів;
  7. Оргскло легко обробляється механічним і тепловим способом зі збереженням своїх якостей (в т. ч. і прозорість);
  8. Поверхні матеріалу можна надати будь-яку фактуру (глянцеву, матову, мереживну);
  9. Оргскло - відмінний діелектрик (може використовуватися для монтажу електроприладів);
  10. Акрил - екологічно безпечний матеріал, який легко утилізується, не виділяє шкідливих компонентів при горінні.
ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛА З ПОЛІМЕТИЛМЕТАКРИЛАТУ

Незважаючи на масу переваг, акрил має деякі властивості, які варто враховувати при його використанні:

  • Це горючий матеріал, який запалюється при +260 ° C;
  • По твердості пластик істотно поступається склу та при необережному поводженні на його поверхні залишаються подряпини;
  • Термічне вакуумформування може призвести до появи мікротріщин на деформованих ділянках.

Фахівці, які відмінно знають особливості різних видів листового акрилу успішно застосовують цей матеріал при виготовленні яскравих, привабливих і надійних рекламних конструкцій. З кольорового і прозорого оргскла роблять лайтбокси, сітілайти, об'ємні букви, стенди, куточки споживача, вказівники та елементи торгового обладнання (підставки, компоненти вітрин). Все це ефективні маркетингові засоби, що дозволяють залучити нових клієнтів і збільшити прибуток від реалізації товарів або послуг.