Види друку

Дата публікації: 02.10.2020
Дата редагування: 25.04.2024
Avatar

Автор: Шершун М.

Стаж: 17 років

Сертифікати: Директор компанії

Про автора: Засновник компанії РВК Арлайт

Інші статті: Читати

Д

Друк - це технологія друку на рулонних і листових матеріалах, призначених для тривалої експлуатації як для інтер'єрного, так і зовнішнього використання.

Друк латексними чорнилами - це екологічно безпечний вид друку полімерними чорнилами на водній основі, які миттєво висихають, не мають запаху і володіють підвищеною стійкістю до води і ультрафіолету.

Друк флуоресцентними фарбами - вид друку, переважно на тканинах, при якій ділянки, де використані флуоресцентні барвники, мають ефект світіння в темряві або під джерелом ультрафіолету.

Друк на полотні - це вид друку на щільному матеріалі з фактурною поверхнею, що імітує художнє полотно. Широке застосування полотно знайшов в оформленні дизайну інтер'єру.

Друк бекліт (Backlit) - це спеціальний матеріал для виготовлення рекламних знаків з підсвічуванням, який має здатність рівномірно розсіювати світло по всій площі надрукованого матеріалу. Перекладається як «підсвічування ззаду». В якості основи може використовуватися папір, полімерна тканина, банерна плівка.

І

Інтер'єрний друк - це друк дуже високої якості на рулонних і листових матеріалах з роздільною здатністю від 1080 до 4800 dpi, за допомогою якого здійснюється виготовлення виробів і предметів інтер'єру, які розміщуються в безпосередній близькості від точки зору глядача. Відрізняється від широкоформатного друку насиченістю кольорів і більшою чіткістю малюнків.

К

Кольоропроба - друк кольорового зображення, що служить зразком для відтворення кольору при тиражуванні друкованого матеріалу.

Н

Непрямий друк - вид друку, при якому зображення наноситься на носій, після чого вже переноситься на підготовлену поверхню.

О

Офсетний друк - спосіб друку, при якому фарба з плоскої друкованої форми переноситься на папір за допомогою проміжного офсетного циліндра, на якому закріплено гумовотканинне офсетне полотно.

П

Прямий друк - спосіб нанесення зображення, що передбачає прямий друк без проміжних носіїв зображення, тобто зображення переноситься безпосередньо на підготовлену поверхню.

Повнокольоровий друк - друк мінімум в 4 фарби (синя, пурпурова, жовта, чорна - CMYK або інша система), в результаті змішування яких виходить повнокольорове зображення з великою кількістю відтінків, що дозволяє відтворювати кольорові оригінали та якісні фотографії.

Плоский друк - один з основних видів друку, при якому друкують і пробільні елементи форми, що знаходяться в одній площині. До плоского друку відносяться фототипія, літографія, офсетний друк.

Постдрукована обробка - доведення надрукованого матеріалу до готового виробу, наприклад установка люверсів, прошивка або проклейка кишень, різання матеріалу під форму, ламінація.

Р

Роздільна здатність друку - кількість точок (крапель чорнила) на лінійний дюйм. Одиницею вимірювання роздільної здатності зображення dpi. Чим більше число dpi, тим вище точність і якість друку. Вибір показника dpi для друку залежить від того, на якій відстані від глядача буде розташовано зображення. Чим більша відстань, тим число dpi може бути менше.

С

Сольвентний друк - це технологія нанесення зображення на поверхню матеріалу способом розчинення верхнього шару хімічною речовиною (сольвентом), який проникає в структуру матеріалу, на якому проводиться друк. Друк сольвентними чорнилами використовується при виготовленні банерів, плакатів, вінілових самоклеючих плівок, наклейок на рекламні щити великого формату.

Сублімаційний друк (Термотрансферний друк) - вид друку, при якому зображення спочатку наноситься на полімерне покриття, а потім переноситься на носій: кераміку, фарфор, скло, метал, пластик, тканину.

Т

Трафаретний друк - вид друку шляхом продавлювання фарби через отвори друкованої форми (полімерна, шовкова або мідна сітка, покрита на пробільних ділянках захисним шаром).

Термографічний друк - процес нанесення спеціального термопорошка, який прилипає до сирої фарби на лист з надрукованим, але ще не просохлим текстом або малюнком, і з подальшою термообробкою в тунельній печі, де порошок плавиться, створюючи рельєфне зображення, потім - через охолоджувач, де зображення закріплюється.

У

Ультрафіолетовий друк (УФ-друк) - різновид струйного друку з використанням УФ-чорнил, які застигають (фотополімеризуються) під впливом ультрафіолетового випромінювання, утворюючи плівку на запечатаному матеріалі.

Ф

Фотоякість - якість широкоформатного друку з роздільною здатністю 1440 dpi і вище.

Ц

Цифровий друк - виготовлення тиражної друкованої продукції за допомогою цифрових пристроїв, що друкують безпосередньо з електронних файлів на папір, плівку, тканину, ПВХ методом прямого нанесення фарби.

Ш

Шовкотрафаретний друк - метод друку, при якому нанесення зображення на поверхню здійснюється шляхом прокатки фарби через трафарет, при цьому кожен шар фарби наноситься по черзі. Використовується для перенесення картинки на дерево, пластик, папір, тканину або кераміку.

Шовкографія - спосіб, в якому використовується спеціальна сітка, покрита світлочутливим складом. При засвічуванні через плівку із зображенням, пробільні елементи закріплюються, а друковані - змиваються, допускаючи проходження фарби крізь сітку.

Широкоформатний друк - це технологія цифрового нанесення зображення на рулонний матеріал, такий як папір, банерна тканина, вінілова плівка, яка виконується на широкоформатних принтерах різної ширини. Застосовується для виготовлення плакатів, афіш, перетяжок і інших рекламних носіїв.

Е

Екосольвентний друк - це сучасний вид друку з використанням еко-чорнил, які не виділяють запаху і мають високу стійкість. Дану технологію використовують для виготовлення об'єктів зовнішньої реклами, постерів, фотошпалер, картин та інших предметів, які використовуються для інтер'єру.

Екстер'єрний друк - вид широкоформатного друку, який здійснюється з роздільною здатністю до 720 dpi. Добре підходить для виготовлення білбордів, банерів, вуличних перетяжок, виставкових стендів і вітрин, які розглядаються з великої відстані, і, отже, растр, що виникає при друку з невеликим дозволом, не помітний. Екстер'єрний друк менше піддається впливу навколишнього середовища, ніж інтер'єрний, що збільшує термін його експлуатації.

3D друк - це технологія виготовлення об'ємних виробів, яка полягає в поступовому пошаровому відтворенні фізичного об'єкту за допомогою 3D-принтера відповідно до цифрової моделі.