Адресні таблички та ажіотаж навколо них

Дата публікації: 02.10.2020
Дата редагування: 11.05.2022

В українській культурі існує гарне прислів’я “Почув дзвін, та не знати звідки він”. В даному випадку це про адресні таблички. Точніше про їх відсутність. 

На початку літа країною гучно прокотилася новина про “закон про адресні таблички”, штрафи за його недотримання та версії, у зв’язку з чим усе це почалося.

Отже, давайте розбиратися.

Новина 1. З 1 червня 2020 року будуть накладатися штрафні санкції на власників домогосподарств та адміністративних будівель за відсутність адресної таблички.

Роз’яснення: Згідно Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій,  затверджених Державним комітетом з питань ЖКГ у 2005 році.  п.3.4.1. “На фасадах жилих будинків поміщаються покажчики  назви вулиці, провулка, площі, номер будинку та ін.” Без зазначення відповідальності за порушення цього пункту. Зазвичай, органи місцевого самоврядування прописують у Правилах про благоустрій населених пунктів, вимогу: “Власники зобов’язані забезпечити наявність номерних знаків на будинку”. І за невиконання цієї вимоги вже можна притягнути до відповідальності за «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» (ст. 152 КУпаП). Тобто, по факту, штрафувати могли і раніше.

Отже, вимоги до наявності адресних табличок згідно законодавства є. Тому, виключно на совісті власників будинків та інших будівель лежить вибір: встановити або оновити адресні таблички чи чекати штрафів. Тим більше, впорядкування адресного господарства населених пунктів має важливе значення для роботи всіх служб швидкого реагування (пожежної безпеки, поліції, швидкої допомоги, рятувальників, комунальних служб тощо), для знаходження домогосподарстві і реагування на звернення вчасно.

Новина 2. У зв’язку з тим, що у 2020 році в Україні заплановано Всеукраїнський перепис населення, згідно вимог та рекомендацій статистичного обліку чисельності населення, усі домогосподарства та адміністративні будівлі зобов’язані мати адресні таблички.

Роз’яснення: Жодних вказівок чи рекомендацій з вимогою до 1 червня забезпечити табличками будинки місцевим органам Держстат не надсилав. Але, в Законі України “Про Всеукраїнський перепис населення” вказано, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування повинні забезпечити: визначення та уточнення переліку та меж міських населених пунктів та упорядкування в них назв вулиць, провулків тощо, нумерації кварталів, будинків та квартир. 

Новина 3. Звідки “ноги ростуть” або для тих, хто любить детективи.

Роз’яснення: Першоджерелом новини виступив пост старости кількох сіл в Дніпропетровській області отця Андрія, який  встановив для наведення ладу з табличками в своїх селах термін до 1 червня, аргументуючи потребою табличок для швидкої, поліції та  пожежної. Тим, хто не мав табличок, їх централізовано замовили, про що є відповідний фотозвіт. Після 1 червня, як і домовлялися,  будуть штрафувати, тих хто не встановив, намалював чи відновив табличку. Не по всій Україні, а лише в тих селах, де старостує Андрій Пінчук. Місцеве дніпровське видання, екстраполювало попередження Андрія Пінчука на всю Україну, ще й “приправило” для переконливості переписом населення.  

Отже, ці новини породили лавину передруків та поширень цілою країною, особливо на офіційних сайтах місцевих органів влади. На жаль, кожне з джерел

трактує інформацію по-своєму. Від того, які б версії не були: що штрафів не буде, що це вигадка старости з Дніпропетровської області, що Держстат жодного відношення до адресних знаків не має, суть проблеми не змінюється. 

Адресні таблички на будинках повинні бути! 

В РВК Артлайт можна замовити адресні таблички з міцного композиту, світлові а також стильні з прозорого акрилу. Звертайтеся!

Останні новини