Архітектура, інтер’єр, екстер’єр

Дата публікації: 21.09.2020
Дата редагування: 19.04.2024
ОБ'ЄМНІ БУКВИ
ОБ'ЄМНІ БУКВИ
ДАХОВІ КОНСТРУКЦІЇ
ДАХОВІ КОНСТРУКЦІЇ
СВІТЛОДІОДНИЙ ЕКРАН
СВІТЛОДІОДНИЙ ЕКРАН
СТЕЛИ РЕКЛАМНІ
СТЕЛИ РЕКЛАМНІ
ФАЛЬШФАСАД
ФАЛЬШФАСАД
СВІТЛОДІОДНИЙ ВІДЕО-СІТІЛАЙТ
СВІТЛОДІОДНИЙ ВІДЕО-СІТІЛАЙТ
ФЛАГШТОКИ ТА ПРАПОРИ
ФЛАГШТОКИ ТА ПРАПОРИ

А

Акцентоване освітлення - виділення світлом (білим або кольоровим, постійним або динамічним) певних деталей або об'єктів на менш освітленому фоні.

Аксесуар - декоративний предмет мистецтва, освітлення, прикраса стін, вазон чи килим - іншими словами, це деталь, що підкреслює стиль інтер'єру.

Антаблемент - верхня горизонтальна частина споруди, що включає карниз, фриз і архітрав.

Античність - термін, що означає греко-римську старовину. Античний - так говорять про предмети декору, меблі та будівлі старше 100 років.

Ампір - стиль інтер'єру, для якого характерні помпезність і парадна пишність: мармур, цінні породи дерева, колони, шовк, позолочена ліпнина і розкішний розпис.

Аплікація - декоративна прикраса, що складається з попередньо оброблених елементів, які приклеюють на поверхню або фасад.

Арабеск - орнамент, візерунок з численним переплетенням квітів, фруктів і завитків.

Арматура - круглий металевий або дерев'яний штир, який служить для зміцнення конструкції.

Арка - архітектурний елемент, що являє собою симетричне перекриття дугоподібної форми наскрізного або глухого отвору в стіні або прольоту між двома опорами.

Арт-об'єкт - твір мистецтва, яке виходить за рамки традиційних уявлень про твори мистецтва.

Архітектурний проект - документ, що містить архітектурні рішення, необхідні для планування, просторового проектування і будівництва об'єкта.

Архітектурний елемент - конструктивний або декоративний елемент, що бере участь у формуванні структури і зовнішнього вигляду будівлі або споруди.

Архітектурне підсвічування будівель - це штучне освітлення фасадів будівель, пам'ятників, фонтанів, мостів, споруд, творів монументального мистецтва, елементів міського ландшафту, спрямоване підкреслити їх унікальність і акцентувати увагу на конструктивні особливості будівель, а в деяких випадках навіть перетворити їх до невпізнавання.

Астрагал - невеликий опуклий молдинг, що нагадує нитку намистин.

Б

Багет - декоративна різьблена або пофарбована планка, яка служить для обрамлення картин або прикриття зони кріплення штор до карниза.

Балкон - це компактна навісна конструкція, яка виступає щодо головної поверхні, яка має власні стіни або огорожу, підлогу і стелю.

Балюстрада - огорожа балкона, тераси або сходів, виконана з фігурних стовпчиків - балясин, а зверху доповнена перилами.

Балясини - невисокі фігурні стовпчики у вигляді колон, що підтримують поручні перил огорож балконів, сходів, які виготовляються з дерева, каменю, металу, мармуру.

Барельєф - об'ємне зображення, ліпнина, яке виступає наполовину зі стіни.

Баухауз - німецька школа дизайну та архітектури, яка сповідувала ідею про те, що «кожен предмет повинен до кінця відповідати своїй цілі, тобто, виконувати свої практичні функції, бути зручним, дешевим і красивим».

Браширування - декоративне оздоблення, що являє собою створення вираженої структури деревини, в ході якого по поверхні проводять абразивним матеріалом.

Буазері - дерев'яні стінові панелі для оздоблення приміщення з використанням технік лакування, позолоти, різьблення, патинування, інкрустації, штучного старіння.

В

Відкоси - металеві поверхні структурної підтримки вікна, які розташовані всередині каркасної його частини, зверху і з боків.

Віконний отвір - отвір в стіні (покрівлі) для монтажу одного або декількох віконних блоків, конструкція яких передбачає також облаштування монтажного шва і установки відкосів, зливів, підвіконної дошки.

Вікно - засклений елемент фасаду, який служить для надходження світла в приміщення або вентиляції, а також для заповнення віконного отвору.

Вітрина - відкрита або засклена частина фасаду, в просторі якої можна побачити зразки і рекламні експозиції товарів, які продаються в цьому магазині.

Веранда - відкрите або засклене приміщення, прибудоване або вбудоване в будівлю, яке зазвичай не опалюється, вентилюється через стулки вікон, що відкриваються, іноді обладнується захисними пристроями від сонця.

В'їзд - отвір в стіні будівлі або огорожі земельної ділянки, призначеної для в'їзду і виїзду транспорту.

Г

Габарити - параметри предмета, заміри висоти, довжини, ширини.

Гільоше - орнамент у вигляді густої мережі хвилястих фігурних ліній, що переплітаються між собою.

Гризайль - вид живопису, що використовує різні відтінки сірого кольору.

Гротеск - химерний, фантастичний, іноді комічний орнамент з декоративними і образотворчими елементами.

Горельєф - ліпне зображення, в якому окремі частини малюнка можуть виступати зі стіни більш ніж на 50%.

Д

Дадо - декоративне покриття стіни від плінтуса до рівня 762 мм від підлоги.

ДБН (Державні будівельні норми) - правила, видані державними та місцевими органами влади, що встановлюють стандарти для будівництва, модифікації та ремонту будівель і споруд, безпеки і загального добробуту населення.

Дверний отвір - отвір в стіні, перегородці для входу і виходу з будівлі або приміщення, монтажу дверного блоку.

Дентикули - ряд невеликих прямокутних виступів, розташованих у вигляді орнаменту на карнизі будівлі, які виконують роль декору.

Дизайн - процес вправного створення естетичного простору.

Е

Еклектика - художній напрям в архітектурі, орієнтований на використання в в одній споруді різних напрямів в дизайні інтер'єру, при якому поєднуються риси різних стилів.

Екстер'єр - архітектурний зовнішній вигляд або художнє оформлення будівлі, що забезпечує людині сприятливе естетичне сприйняття.

Економетрика - науковий метод планування простору відповідно до активності, поведінки, способу життя людини.

З

Замковий камінь - клиновидний декоративний елемент, розташований посередині карнизу або сандрика віконного отвору, або навіть арки.

З'єднання ластівчин хвіст - тип з'єднання, при якому елементи з'єднуються між собою зубчастими краями, де зубець одного елемента приходиться на паз іншого елемента.

Зонування - поділ простору на зони з ненав'язливими межами, якими можуть служити перегородки, меблі, освітлення.

І

Інкрустація - процес декорування, що передбачає вставку одного матеріалу в поверхню іншого матеріалу. Це можуть бути стрази, камені, слонова кістка.

Інтер'єр - естетично оформлений внутрішній простір будівлі або окремого приміщення, архітектурне рішення якого гармонійно поєднується з його функціональним призначенням.

К

Кабріоль - лаконічна опора у вигляді витонченої зігнутої ніжки меблів або іншого об'єкта.

Кам'яні сляби - це плити або великі пластини з мармуру, онікса та інших видів натурального каменю, які замовляють для оформлення інтер'єру, наприклад підвіконь, камінних та кухонних полиць, стільниць та ін.

Карниз - виступаючий елемент внутрішньої і зовнішньої обробки будівлі, приміщень, меблів. Стандартне застосування карнизу полягає в підтримці даху будівлі і захисту стіни від стічної води. Також карниз може мати тільки декоративне значення.

Капітель - верхня частина колони, прикрашена ліпниною, візерунками консолями, яка як правило більшого розміру, ніж її основна частина для правильного розподілу навантаження на колону.

Кесонна стеля - стеля, яка має яскраво виражену об'ємну структуру, що складається з однакових фрагментів-кесонів.

Класичний стиль - сучасний класичний стиль в інтер'єрі, який поєднує загальноприйняті канони та відрізняється строгістю, елегантністю і функціональністю. Стиль, що витримав випробування часом.

Колаж - візерунки, зображення, текстури, які пов'язані один з одним і утворюють інше зображення.

Колона - архітектурний елемент, частина архітектурної конструкції у вигляді стовпа циліндричної форми, який має квадратний або круглий перетин і призначений для підтримки антаблемента або арки. Стовп квадратного перетину називається пілонами, уплощенної форми - пілястрами. Існують також напівколони і тричетвертні колони.

Консоль - опора, яка виступає зі стіни і використовується для підтримки балкона, карнизів і інших важких об'єктів, що виходять далеко за площину фасаду.

Кракле - ефект декоративних тріщин, створених за допомогою кракелюрного лаку, які імітують зістарену потріскану поверхню виробу.

Л

Ламбрекен - верхній елемент декоративного оформлення вікна з тканини.

Лак - синтетичне покриття, яке при висиханні формує на поверхні захисну плівку і створює блискучий глянцевий ефект.

Ліпнина - декоративний оздоблювальний матеріал у вигляді рельєфного декору на фасаді або в інтер'єрі, з цементу, гіпсу, штукатурки, поліуретану та полістиролу.

Лесуюче покриття для дерева - прозоре або напівпрозоре декоративно-захисне покриття, що проявляє текстуру і яскравість природного малюнка дерева і захищає матеріал від зовнішніх впливів.

Лоджія - це вбудована площа, обмежена з трьох сторін стінами будівлі. Зовнішня частина лоджії збігається з зовнішньої поверхні будівлі, вона не випирає, як у випадку з балконом.

Люверс - металевий отвір, що заклепується та використовується для кріплення, шляхом протягування через нього карнизу.

М

Маркіза - архітектурний елемент фасаду у вигляді легкого навісного ковпака над вхідними дверима будівлі, який захищає її від дощу і снігу.

Маркетрі - це мистецтво і ремесло нанесення шматків шпону на конструкцію для формування декоративних візерунків, малюнків або малюнків.

Матування - технологія створення матової поверхні, надання шорсткості і непрозорості з метою прибрати блиск і сяйво.

Медальйон - ліпний або різьблений рельєф або мозаїка, що має обрамлення круглої або овальної форми.

Мозаїка - техніка, що дає змогу отримувати зображення і декорування будь-якої поверхні дрібними шматочками різних матеріалів, кольорів і фактур.

Н

Навіс - спеціальна архітектурна конструкція над входом, яка виконує одночасно функцію захисту від опадів і падіння предметів, а також затінення і декоративне оформлення входу в будівлю.

Напівколона - архітектурний елемент у вигляді стовпа круглого перетину, який виступає із стінки на 50-75%.

Ніша - архітектурний елемент, декоративне заглиблення в стіні, меблях, яке використовується для розміщення елементів декору, картин, ваз та інших предметів.

Нульова відмітка - рівень розташування лінії стикування стін будівлі з поверхнею майданчика, на якій розташована будівля. У багатьох випадках цей рівень практично збігається з верхньою межею фундаменту. Визначає рівень відмітки підлоги першого поверху, вказаний в проектній документації для будівництва об'єкта.

О

Орнамент - графічний або скульптурний декор з поєднання геометричних, рослинних або тваринних елементів.

П

Пам'ятка - місце, річ або об'єкт, що заслуговують на особливу увагу, які є культурно-історичною спадщиною національного або місцевого значення, художньою цінністю і об'єктом масового споживання, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Пам'ятка архітектури та містобудування, археології, історії, монументального мистецтва, садово-паркового мистецтва і ландшафту.

Паспорт оздоблення фасаду - технічний документ проектної документації, що відображає всі зовнішні параметри об'єкта нерухомості, і архітектурно-технічні рішення. По ньому визначають, як буде виглядати нова будівля і чи впишеться воно в навколишню забудову.

Парапет - невисока огорожа, перила вздовж будівлі, тераси, балкона, набережної або моста, які оберігають від падіння.

Патина - зелена плівка, що створює ефект старіння і утворюється на мідних і бронзових виробах в результаті хімічного впливу.

Пішохідне вимощення - це смуга шириною 0,6-1,2 м, по периметру будівлі, що примикає до його фундаменту або цоколя з ухилом, яка призначена для відводу поверхневих дощових і талих вод від стін і фундаменту будинку, а також вона служить декоративним елементом.

Пілон - стовп квадратного перетину, який служить опорою плоских або склепінчастих перекриттів в деяких типах споруд або підтримує основні троси в висячих мостах.

Пілястра - чотирикутна колона, вбудована ​​в стіну, яка виконує виключно декоративну функцію.

Праймер - грунтовка, перший шар фарби, який служить для підготовки поверхні стіни під фарбування.

Пропорція - певне співвідношення частин між собою.

Простінок - частина фасаду або ділянка кладки між двома сусідніми отворами, віконними або дверними, або між ними та рогом будинку.

Проект вивіски - технічна документація, що визначає основні характеристики вивіски (розміри, матеріали, способи виконання), розрахунки міцності і стійкості рекламної конструкції від навантажень впливу, схему управління вивіскою, специфікацію обладнання.

Р

Рейлінг - труба з гачками або тримачами, яка кріпиться до стіни і призначена для розміщення підвісного кухонного начиння.

Рельєф - опуклий візерунок або декор, який виступає за межі виробу або видавлений на поверхні.

Рендеринг - створення 3D-зображення об'єкта за допомогою комп'ютерної програми, при якому замовник отримує об'ємні картинки дизайн-проекту.

Ретростиль - це модний напрям, в якому використовуються деталі, мотиви і елементи минулого, в сучасному виконанні.

Руст - прямокутні накладки по кутах стін, які чергуються за розміром і мають один між одним невеликі відступи.

Розетка - круглий декоративний елемент з об'ємним малюнком і візерунками.

Рокайль - головний орнамент стилю рококо, родом з Франції, який зовні нагадує завиток черепашки.

Ручна ковка - процес створення декоративних виробів з металу за рахунок розігріву і формування методом ковальського кування.

С

Сандрик - невеликий карниз прямокутної форми, розташований над вікном, дверима і нішею, прикрашений ліпниною, візерунками та іншими декоративними елементами.

Система фасадного скління - це зовнішнє оформлення фасаду будівлі склом, яке здійснюється за допомогою установки світлопрозорого фасадного покриття. Фасадне скління застосовується для додання архітектурі будівлі модернізованого, естетично привабливого зовнішнього вигляду.

Смальта - кольорове непрозоре скло геометричних форм, що використовується для виготовлення мозаїки.

Стельовий плінтус - молдинг, який закріплюється на стику стіни і стелі, і також може встановлюватися по верхній частині меблів.

Стрічкове скління - вид архітектурного рішення фасаду, при якому безперервний ряд вікон утворює «стрічку скління» по периметру, часто оперізує будівлю повністю.

Сучасний стиль - напрям в дизайні, для якого характерні прості лінії, вигини, геометричні форми і візерунки, відсутня перевантаженість деталями, вітається функціональність і практичність предметів інтер'єру.

Спеціально відведені площини - передбачене місце для розміщення фасадних конструкцій в структурі фасаду будівлі, вказане і задокументоване в проектній документації для будівництва об'єкта.

Стиль - базова суть та зовнішнє втілення ідеї з використанням предметів інтер'єру.

Т

Технічна документація - система графічних і текстових документів, що використовуються при конструюванні, виготовленні та експлуатації промислових виробів (деталей, складальних одиниць, комплексів і комплектів), а також при проектуванні, спорудженні та експлуатації будівель і споруд.

Ф

Фарба - рідкий барвник, яким покривають поверхню предметів для надання їм того чи іншого кольору.

Фасадні конструкції - сукупність різних технічних і конструктивних рішень, облицювальних систем, каркасів, кріплень і рекламних засобів, розташованих на фасаді, які формують загальне враження фасаду будівлі.

Фасад будівлі - лицьова, передня сторона будь-якого будинку, яка виходить зазвичай на вулицю.

Фаска - скос по краю матеріалу, який зменшує видимий розмір поверхні і створює гру світла і тіні.

Фільонка - прямокутне висунуте або заглиблене обрамлення будь-якого декоративного елементу, наприклад, розетки.

Фіал - декоративне завершення бельведеру, фронтону, контрфорса або шпилю в готичній архітектурі. Найчастіше це є вертикальний стрижень, прикрашений краббами і хрестоцвітами, язиками полум'я.

Фриз - декоративна композиція у вигляді горизонтальної смуги або стрічки, що увінчує або обрамляє ту чи іншу частину архітектурної споруди, яка часто використовується в якості основи під рекламну вивіску.

Фреска - техніка настінного живопису по свіжій, сирій штукатурці, яка при висиханні утворює найтоншу прозору плівку карбонату кальцію, що закріплює фарби і робить фреску довговічною.

Х

Хай-тек - стиль дизайну інтер'єрів, для якого характерна ідея високотехнологічності у всьому; строгість, простота, чіткість ліній; переважання бетону, металу, скла, пластику, вбудоване підсвічування, переважають відтінки - білий, чорний, сірий, металік, велика кількість сучасної техніки, авангардних арт-об'єктів.

Ц

Центральна міжвіконна горизонтальна вісь - уявна лінія, яка проходить горизонтально по центру між крайньою верхньою частиною віконної рами першого поверху і крайньої нижньої частиною віконної рами другого поверху.

Центральна горизонтальна вісь вивіски - уявна лінія, яка проходить горизонтально по центру висоти вивіски.