Магія кованих вивісок Старого міста Варшави

Дата публікації: 11.07.2024
Дата редагування: 18.10.2024
Avatar

Автор: Шершун М.

Стаж: 17 років

Сертифікати: Директор компанії

Про автора: Засновник компанії РВК Арлайт

Інші статті: Читати

Кожне місто має своє серце, район який зберігає його особливий шарм та знайомить з особливостями культури та історії. Серцем Варшави є його Стара частина, або ж Старувка, як кажуть про неї місцеві. Саме про цей унікальний район, який так припав нам до душі, буде йтися у цій статті.

Кілька фактів про район Старого міста Варшави

Перш за все, варто зазначити, що розбудова Варшави, розпочалась у XVI столітті, коли король Сигізмунд III Ваза переніс столицю з Кракова до Варшави й вона стала резиденцію королів. Відтоді більшість ремісників та торговців намагалися відкрити там свої майстерні, таверни та інші заклади тим самим сприяючи розвитку торгівлі та міста в цілому. 

Під час Другої світової війни увесь цей район було повністю зруйновано, і лише завдяки старанням місцевих жителів, істориків та архітекторів його вдалось успішно відбудувати. Кожного разу, прогулюючись вуличками цього району захоплюєшся майстерністю людей, які доклали чималих зусиль аби відтворити красу Старого міста. Недарма ЮНЕСКО внесла його в список Світової спадщини. 

Особливу увагу привертають ковані рекламні вивіски, які гармонійно вписуються в міський пейзаж та додають своєрідного шарму закладам. А все тому, що кожна з них продумана до дрібниць і достатньо одного погляду, щоб зрозуміти, що ж за заклад вона рекламує. 

Більше того, інколи технологія виготовлення вивіски могла стати справжньою таємницею, яка передавалась майстрами, переважно ковалями, з покоління в покоління. 

Особливості рекламних вивісок Старого міста

Переважна більшість усіх рекламних вивісок Старувки — це ковані рекламні вивіски, які кріпляться до фасаду будівлі за допомогою кронштейнів. Перші ковані вивіски почали з'являтися на вулицях Варшави приблизно в XIl столітті та зберігали свою популярність аж до XIX ст. Кожна з цих вивісок, без перебільшення унікальна, адже у ній поєднується не лише функціональність, але й краса. 

Наприклад, якщо це аптека, то у вивісці ви обов'язково побачите символ змії над чашею, якщо пивоварня — бочку чи кухоль пива, якщо бібліотека — книгу чи навіть сову, як символ мудрості. 

Не менш захопливі й кронштейни, за допомогою яких усі ці вивіски прикріплені до фасадів будинку. Листочки, завитки, геометричні орнаменти — що тільки не вигадували майстри аби додати вивісці особливої краси, адже головною її місією як і зараз, було привернення уваги покупців та відвідувачів. 

І хоча, частина оригінальних вивісок зникла з вулиць, через вплив часу, однак реставратори та любителі історії, намагаються їх відновити. До того ж, власники сучасних бізнесів, спостерігаючи за ажіотажем туристів, навколо кованих вивісок намагаються поєднувати у своїх вивісках традиції минулого з сучасними рекламними конструкціями. 

Наприклад, розмістити всередині кованої конструкції світловий лайтбокс, або ж доповнити ковану вивіску аплікацією з самоклеючих плівок на вітрині.

Таке поєднання не лише дозволяє зберегти оригінальні архітектурні елементи, але й підкреслює любов містян до минулого свого міста, яке вони так старанно оберігають.