Слідами історії: прогулянка по вулиці Флоріанській в Кракові

Дата публікації: 20.08.2024
Дата редагування: 17.09.2024
Avatar

Автор: Шершун М.

Стаж: 17 років

Сертифікати: Директор компанії

Про автора: Засновник компанії РВК Арлайт

Інші статті: Читати

Краків — місто, в якому я з легкістю долаю 10 тис. кроків. Цього разу я почав свій маршрут із вулиці Флоріанської. А саме з її знаменитої Флоріанської Брами, тобто середньовічних воріт, що входять до складу старих міських мурів Кракова. І поки сотні туристів фотографувалися на їхньому фоні, я без особливого поспіху вирушив вздовж вулички, щоб поповнити свою колекцію незвичайних рекламних вивісок і легендарних місць. Недарма ж Краків називають культурною столицею Польщі.

Далеко йти не довелось. Перша вивіска, яка потрапила в мій об’єктив, стала вивіска закладу“ Старопольські трунки”, який знаходиться на Флоріанській, 20. Виготовлена вона із дерева. Її масивна дерев'яна основа з такими ж масивними дерев’яними літерами, ідеально вписується в архітектуру міста. 

А щоб туристи не боялись слова трунки й не гуглили назву, знизу власники продублювали її англійською. Зручно і, як на мене, дуже клієнтоорієнтовно. Доповнює дерев’яну вивіску, дерев’яний рельєф, на якому зображено веселе застілля. Ну, щоб зовсім розвіяти сумніви про атмосферу закладу. Зрештою, дегустація ароматних та інколи зовсім нечуваних на смак, наливок може стати приємним початком знайомства з містом.

Наступним закладом з атмосферною вивіскою, стала “Кав’ярня Яма Михалика” — одна з найвідоміших кав’ярень не лише Кракова, але й Польщі. Щоб зрозуміти, чому на вивісці кав’ярні знаходиться маска з нотним станом, потрібно дізнатися декілька цікавих фактів про сам заклад. 

Насамперед кав’ярня знаходиться поруч з Академією мистецтв імені Яна Матейка. І відтак у ній часто збиралася творча богема Кракова, представники якої частенько оплачували рахунки власними малюнками або віршами, які писали прямо під час кавування. 

Заснував її Ян Аполлінарій Михалик, кондитер зі Львова, який замість того, щоб злякатися тяжкої праці в цукерні, куди його відправив батько як покарання, закохався в цю справу і згодом відкрив свою власну у Кракові.

Щоб завжди пам'ятати про рідний Львів Ян Михалик назвав її “Цукерня Львівська”, однак через брак вікон часті відвідувачі стали жартома її називати “ямою Михалика”. Саме цю назву закарбовано у стінах закладу, буквально. Вирізьблена у стіні вивіска, разом з кам’яною маскою, додають закладу особливого шарму. Шкода, що такий задум не повториш у сучасних будівлях. 

Згодом у цьому закладі заснувалось кабаре “Зелений балонік”, а потім і “Краківський вертеп” в якому висміювали міщанство та інші політичні події. Тому маска на кованому кронштейні, а також нотний стан на якому виблискують золоті літери, цілком заслужено знайшли своє місце у вивісці закладу. 

Відразу за кав’ярнею, знаходиться не менш відомий заклад — паб “Добрий Кумпель”.

І якраз його вивіска на кронштейні, привертає увагу тих туристів, які вже втомились від солодкої краківської випічки та знаходяться в пошуках смачних і ситних страв. 

 

Основа вивіски пабу зроблена з дерева. Така собі відсилка до дубових бочок та столів, які є незмінною частиною інтер’єру таких закладів. Табличка, поверху дерев’яної основи, скоріше за все, зроблена з чорного композиту. 

Слово, яке найкраще читається — ПАБ, бо саме воно має привернути увагу до закладу. Назва і адреса — написані меншим шрифтом, схожим на рукописний. Думаю, це зроблено для того, щоб спершу туристи бачили слово ПАБ, а вже тоді дізнавались його назву і шукали відгуки у Google. Ну, і звичайно, кронштейн. Хай би, що там казали, але ці ковані кронштейни ідеально вписуються в архітектурний ансамбль історичної частини міста. 

Якщо ж ви більше полюбляєте дізнаватися про історичні постаті та відвідувати музеї, аніж просто робити гастротур під час своїх мандрівок, то на вулиці Флоріанській, 41 обов'язково завітайте до музею Яна Матейка — відомого польського художника є на магнітах. Відсутність обрамляє профілю робить заміну зображення легкої, простий і дуже швидкою. За допомогою присоски, яка так само входить в комплектацію, ви легко зможете самостійно відокремити лицьову поверхню від основи і заміни бекліті.

Проминути його не вдасться, адже на стіні ви побачите дуже лаконічну і стильну вивіску у вигляді двох прямокутників. Я, як завжди, хотів її сфотографувати, але з першого разу це мені не вдалось, бо вона віддзеркалювала моє зображення. 

Тож я був змушений робити фото дещо віддалік. Фішкою цієї вивіски є не лише матеріал з якого вона зроблена -  скло 8мм, але й спосіб нанесення написів(зворотній ульртафіолетовий дук). Вивіска віддзеркалює будинки навпроти, таким чином ніби створює ефект друкованих фото, які просто вставили за товсте скло. Цікаве та оригінальне рішення для історичної частини міста, яке абсолютно не псує фасаду будівлі. 

Також, на стіні, розміщено і металеву пам’ятну дошку у вигляді щита чи можливо герба. На ній за допомогою гравіювання нанесено декілька історичних фактів і про будівлю, і про митця. Накладні, масивні елементи, додають їй не лише об’єму, але й підкреслюють історичну достовірність.


 

Одним словом, є що пороздивлятися і взяти до уваги, адже в Україні теж чимало історичних будівель, які чекають на свої пам’ятні дошки й знаки.

Окрім, кав’ярень чи пабів, на вулицях Кракова можна надибати десятки джелатерій та магазинчиків з морозивом. А все тому, що поляки дуже полюбляють цей десерт і завжди терпляче чекають у чергах на свій смаколик, у будь-яку пору року. 

Контражурні літери на фасаді

У цій джелатерії, наприклад, щодня виготовляють 24 різні смаки морозива. Її власники — італійці, які свого часу переїхали в Краків і продовжили сімейну справу. Тому, замість яскравої вивіски, вони зробили досить просту — у вигляді звичайних об’ємних літер з контражурною підсвіткою. 


 

А щоб відвідувачі не оминали заклад і могли спробувати незвичайні поєднання смачних льодів,  у вітрині розмістили дуже реалістичне та апетитне зображення морозива. Пройти повз цієї джелатерії й не спробувати смаколики — місія нездійсненна. 

Звичайно, у Кракові є ще сотні вуличних вивісок, які вражають своєю формою і розміром, але нехай це вже залишиться для вашої мандрівки. Фотографуйте та відзначайте нас у своїх сторіз з мандрівок, з вивісками які припали вам найбільше до душі. А поки, я залишу ще декілька фото вивісок, які мені сподобались. 

Презентація
Презентація
Подивіться презентацію про нашу компанію і переконайтеся, що нам можна довіряти