Вроцлав — місто мостів та легендарних закладів

Дата публікації: 03.08.2024
Дата редагування: 18.09.2024
Avatar

Автор: Шершун М.

Стаж: 17 років

Сертифікати: Директор компанії

Про автора: Засновник компанії РВК Арлайт

Інші статті: Читати

Хтось колекціонує марки, ретро-автомобілі, чи святкові листівки, а я колекціоную фото рекламних вивісок з міст у яких встиг побувати. Для мене вони не лише продукт рекламної індустрії. Для мене вони невичерпне джерело натхнення.

Дехто розглядає архітектурні ансамблі, скульптури, дивується транспортним розв'язкам, а я милуюсь завитками кованих вивісок і намагаюсь уявити процес їхнього створення. Як майстер підбирав метал відповідно до ескізу, робив перші елементи та поєднував їх у єдину композицію. Часто роздумую скільки ж часу і зусиль він витрачав, перед тим як віддати замовлення? Чи хвилювався так само як і ми, коли вперше показував готовий результат?

Тому коли я гуляв вуличками Вроцлава постійно тримав фотоапарат напоготові, бо щоразу натрапляв на щось особливе, а іноді навіть легендарне. 

Як от готель-ресторан “Rura”, відкритий у 2020 році. Названий він в честь відомого джазового клубу, який знаходився в підвалі цієї будівлі. Про джазові вечірки в цьому клубі ходять легенди, адже саме там збиралася вся творча богема Східної Європи. До того ж на момент свого заснування (1980 р.), це було чи не єдине місце для усіх хто обожнював джаз та свободу творчості. Коли у 1992 році клуб було закрито через низку економічних причин сотні творчих особистостей вважали це особистою трагедією. 

Дізнавшись, деталі історії клубу, я не зміг просто пройти повз цього закладу і зазирнув усередину. Все, починаючи від вивіски до зображень на підлозі — постійно натякає на легендарну джазову історію будівлі. Особливо мені припали до душі металеві деталі, які хоч і виглядають дещо грубо, однак найкраще підкреслюють ті часи. 

Номери готельних кімнат, вказівники, величезні надписи RURA, які нібито вирубані в листах металу — створюють унікальний візуальний ефект. Їх постійно хочеться доторкнутися, аби відчути на дотик текстуру металу.

До того ж до їх створення долучився відомий польський дизайнер та скульптор Пьотр Макала, який відомий своїми фігурками гномів, які так обожнюють жителі Вроцлава. 

Раджу внести це місце у свій список пам'яток Вроцлава, які просто необхідно відвідати, навіть якщо ви не прихильники джазу.

Наступна вивіска, яка не лишила мене байдужою, була вивіска — “Hard Rock Cafe”. Вона миттєво вихопила мою увагу серед вогнів вечірнього міста своїм яскравим сяйвом та сміливим дизайном, в якому надзвичайно органічно поєдналися елементи класичного шрифту рок-н-рольних афіш та сучасної неонової підсвітки. 

До того ж великі яскраві літери в поєднанні з торцевим лайтбоксом у вигляді гітари — ідеально передають стилістику закладу. А сама гітара виглядає настільки “правдиво”, що здається, аби вона зазвучала на повну, не вистачає лише струн. 

Кожного разу, коли я бачу такі рекламні вивіски я можу з упевненістю сказати, що власники таких закладів палкі фанати своєї справи і віддають їй усе своє серце і душу. 

Та не лише великі вивіски чи вивіски легендарних закладів потрапляли у мій об’єктив. Безліч кафе, пабів, мереживних магазинів у Вроцлаві мають свої унікальні вивіски, розглядати які суцільне задоволення. 

Ось тут тебе манять яскраві червоні неонові вогні “Tequilarnia”, а там далі милують око не світлові об'ємні літери з крильцями і ріжком морозива “Amorinio.pl”, або ж зупиняє погляд прозорий яскравого салатового кольору лайтбокс — “Barbene”. І кожна з них дійсно унікальна, і кожна з перших секунд налаштовує відвідувача на відповідну атмосферу закладу.

У закладі “Whiskey in the jar” — традиційному англійському пабі  увагу привертає торцевий світловий лайтбокс. Його прямокутна кована рама з тонкими бічними завитками створена відповідно до традицій польських ковалів, а от розміщений всередині двосторонній лайтбокс повністю відповідає сучасним технологіям. 

Вдень, здається, що це просто чорно-білий напис з елементами спеціального келиху, в якому тут подають віскі. Але достатньо першим сутінкам впасти на Вроцлав, як він відразу перетворюється у стильне запрошення для всіх охочих спробувати смачне віскі. Якого там, до слова, близько ста смаків. 

Особисто мені дуже сподобався вибір шрифтів та підсвітки для цього пабу. Коли вся вулиця наповнена теплим жовтим освітленням, блакитна підсвітка літер створює неабиякий ефект. Спершу здається, що це неонова контражурна підсвітка. Але відкрию вам секрет. Такого ефекту вдалося досягти завдяки основі з білого акрилу з вмонтованим світлом, яка дещо більша за розміри чорних металевих літер, які знаходяться зверху. І коли вивіска вмикається, металеві літери зверху не пропускають крізь себе світло, а довкола них створюється таке знайоме нам контражурне сяйво. Як на мене, цікаве рішення у створенні вивіски і воно однозначно досягає своєї мети. Пройти повз неможливо. 

Не менш стильні вивіски з фактурного дерева, які у мене асоціюються з дубовими добротними столами, які стояли у трапезних залах королів. Навіть літери на таких вивісках мають свою неповторну фактуру. 

Цікаво, що підсвіткою для таких вивісок стають вуличні ліхтарі, але метал на якому вони закріплені, вигнутий у завиток, віддаючи данину традиції. Кожен елемент, кожен завиток продуманий до дрібниць, аби стилістика закладу була цілковито дотримана.

Мереживні магазини чи заклади, теж намагаються поєднати яскраві корпоративні кольори з історичними фасадами. Тому дуже часто їхні вивіски це переважно об’ємні світлові літери чи лайтбокси, незначних розмірів. А торцеві лайтбокси часто поєднують сучасність та традиційні ковані кронштейни, як от усім відома літера М у одному із закладів мережі McDonald's.

Вивіски Вроцлава — це не лише торгові знаки, це маленькі частинки його історії, без яких він перестане бути таким казковим та мальовничим.

Презентація
Презентація
Подивіться презентацію про нашу компанію і переконайтеся, що нам можна довіряти