"Вогні неону Варшави" або чому варто відвідати Музей неону в Польщі

Дата публікації: 04.07.2024
Дата редагування: 07.09.2024
Avatar

Автор: Ольга Шершун

Стаж: 17 років

Сертифікати: Директор

Про автора: ...

Інші статті: Читати

А ви знали, що для того, щоб помилуватися світлом неонових ретро вивісок не потрібно перетинати океан і виробляти Грін карту? А про те, що свого часу польське місто Катовіце називали “маленьким Лас Вегасом”, а неонова вивіска була навіть у маленьких польських селах? Ні? У цій статті, ми розкажемо вам про єдиний і унікальний Музей неону у Європі, побачити який достатньо купити квиток на автобус до Варшави та знайти вулицю Мінську, 55.

Музей неону: з чого все почалось

У 2005 році фотохудожниця Ілона Карвінська вберегла від знищення неробочу неонову вивіску магазину одягу „Берлін” від знищення. Саме з цього моменту і розпочалось її колекціонування неонових ретро вивісок Польщі, які вона спершу зберігала на своєму балконі. 

Згодом любов до неонових вивісок переросла у створення музею неону, який вона відкрила разом зі своїм другом Девідом Хіллом у 2012 році. 

Головною метою музею, окрім збереження неонових вивісок є їх реставрація та повернення на фасади будівель, які вони прикрашали в 1950-1970 роки, в період так званої “програми неонізації” Польщі.

“Неоновий бум” або історичні факти розвитку неонових вивісок в Польщі

Так історично склалось, що після смерті Сталіна, наступний керівний комуністичний режим в Польщі, намагався “розфарбувати” післявоєнне життя Польщі. До створення неонових вивісок залучали митців, художників та архітекторів. Особливо відзначилися представники Школи польського плаката, кіноафішами яких захоплювався кінорежисер Мартін Скорсезе. 

Особливістю неонових вивісок Польщі було те, що вони створювалися відповідно до архітектури міста, а їхні розміри чітко вираховувалися, щоб вони не перекривали одна одну. 

На відміну, від американських вивісок, у яких відображались назви брендів та корпорацій, польські неонові вивіски вказували лише на те, що було у будівлі, наприклад “Театр”, “Перукарня”, "Одяг”. 

До того ж неонові вивіски не піддавалися жорсткій цензурі, як живопис чи література, тому у них талановиті художники вміло поєднували кольори, шрифти та форми, створюючи щоразу маленький витвір мистецтва.  

Що цікавого можна побачити у музеї неону та як його знайти у Варшаві? 

Колекція музею налічує понад сто відреставрованих неонових ретро вивісок, які заворожують своїм світлом та поєднанням кольорів. Тут ви побачите і символ міста Варшави — неонову вивіску “Русалка”, і першу врятовану вивіску “Берлін” з якої все почалось. 

Окрім цього, фішкою експозиції є трансляція фільмів про неон на старенькому ретро телевізорі, який стоїть в одному із залів музею. 

Також ви можете відвідати майстер-клас з виготовлення неонової літери, або придбати неонові сувеніри у магазинчику. 

Знаходиться Музей неону у стінах популярного постіндустріального простору Soho Factory, за адресою вул.Мінська, 55. Працює сім днів на тиждень. 

Тому якщо ви раптом маєте декілька вільних годин, перебуваючи у Варшаві, радимо зазирнути у цей музей і зробити яскраві фото.