Як клеїти вінілову плівку Oracal та різні поверхні ?

Дата публікації: 12.12.2019
Дата редагування: 25.04.2024
Avatar

Автор: Юлія Семенчук

Стаж: 5 років

Сертифікати: Менеджер

Про автора: Працює в компанії 3 роки

Інші статті: Читати

Вінілову плівку можна побачити в різних сферах деятельності. Однако тим, хто вирішив нею скористатися, слід знати особливості її застосування на різних матеріалах.

КЛЕЇМО ПЛІВКУ НА ФАРБУ ...

Якість і властивості фарби або лаку, якими вкрита поверхня, багато в чому визначає термін служби та зовнішній вигляд наклеєної на неї вінілової плівки. Вкрай небажано наносити плівку на свіже лакофарбове покриття. Воно повинно добре просохнути, наприклад, для ЛФП кузовів автомобілів термін висихання становить не менше тижня. За цей час шар затвердіє, а це гарантує, що потім, знімаючи плівку, ви не віддере її разом з фарбою. Недотримання температурного режиму при фарбуванні знизить адгезію ЛФП і може стати причиною його відшарування ще при нанесенні вінілу.

КЛЕЇМО ПЛІВКУ НА ФАРБУ ...

Клейовий шар плівки не завжди якісно утримує її на деяких сортах фарби. Якщо в її складі присутні воскові, силіконові або латексні добавки (які посилюють еластичність і водовідштовхувальні властивості), то є ймовірність, що зчеплення між вінілом і пофарбованою поверхнею буде неміцним.

Обов'язкова умова якісної поклейки вінілової плівки - підготовка поверхні. Вона повинна бути гладкою, чистою не мати вм'ятин і розводів від миючих засобів.

СКЛО - ІДЕАЛЬНА ПОВЕРХНЯ ДЛЯ ВІНІЛУ

Вінілом часто обклеюють скло вітрин, машин, вікон будинків, адже вважається, що це ідеальна основа для плівки. Однак при цьому слід бути вкрай обережним, адже будь-який дефект на склі відразу ж проявиться на поверхні плівки, особливо якщо вона напівпрозора або вітражна.

  • Для підготовки скляної поверхні необхідно виконати наступні операції:
  • За допомогою скребка або леза зняти з неї сторонні речовини - фарба, прилипші засмічення, залишки зварювання.
  • Також потрібно очистити прилеглі поверхні, щоб ними випадково не забруднити плівку.
  • Відмити розводи і бруд за допомогою розчинників, якщо це необхідно, і миючих засобів. Важливо, щоб вони не містили поліруючих компонентів, що знижують прилипання.
  • Фінальна стадія - знежирення скла. Для цього підійде спирт (ізопропіловий, медичний) або антисилікон.
СКЛО - ІДЕАЛЬНА ПОВЕРХНЯ ДЛЯ ВІНІЛУ

Прозорі плівки мають свою особливість - їх клеять тільки за допомогою чистої мильної води. Це дозволяє уникнути небажаних бульбашок і розводів.

Перед поклейкою слід рясно змочити скло. Далі, на ньому фіксується край плівки, з якої поступово знімають паперову основу і з додаванням мильного розчину покривають нею всю поверхню. Це дозволить підкоригувати положення вінілу на склі. Коли він стане на своє місце можна приступати до приклеювання плівки. При цьому за допомогою ракеля проводиться поступове її притискання і розгладжування з видаленням бульбашок (в напрямку від центру верху до низу і краях). Після обклеювання під плівкою буде видно плями і розводи, але в міру випаровування води, що залишилася через пару тижнів вони зникнуть.

Працюємо з текстурними поверхнями ...

Завдяки відмінній термопластичності, вінілова плівка може без проблем клеїтися на рельєфну основу. Для цього вона повинна бути литого типу. Нанесення аплікацій виконується за допомогою фена, яким необхідно розігріти (але не перегріти) вініл. Потім за допомогою ганчірки і м'якого ручного інструменту плівку акуратно вдавлюють в текстуру, повторюючи її форму.

Ніяких труднощів зі складними поверхнями!

Заголовок

Найбільш ефектно вініл виглядає на складних поверхнях, наприклад, на всьому автомобілі. Але для їх обклеювання потрібне знання особливостей технології та суворе її дотримання.

Для такої роботи підходить тільки лита вінілова плівка (дивіться маркування), яка має підвищену еластичність. У характеристиках такої плівки закладена її здатність до розтягування більше 30%. Однак надмірний натяг може привести до того, що клейовий шар втратить свою щільність і адгезійні властивості. Він не зможе утримувати розтягнуті ділянки вінілу, який буде сповзати і відшаровуватися від місця поклейки. Це явище може проявитися не відразу, а при перепадах температур: спека знижує міцність клейового шару, а холод деформує плівку.

Явище термодеформації матеріалу слід враховувати ще на стадії розкрою плівки. Вона повинна покривати обклеювану поверхню з деяким запасом, адже на морозі площа вінілових аплікацій зменшується. Ця особливість найбільш критична для написів і малюнків. Постарайтеся вибирати для них найбільш рівне місце, тоді ймовірність спотворення буде мінімальна. Найкраще клеїти такі елементи з окремих деталей, вирізаних заздалегідь і суміщувати з деяким запасом.

ВІНІЛ НА ПОЛІМЕРІ - ІДЕАЛЬНЕ ПОЄДНАННЯ

Різні види пластика після знежирення і очищення також ідеально підходять для обклеювання вінілом. Проте і тут є свої нюанси:

  • Акрилові матеріали володіють гігроскопічністю, тому що волога, яка знаходиться в них при певних умовах випаровується. Звичайний тонкий вініл не буде для неї перешкодою, а ось плівка товщиною 120 мм затримає конденсат. Його скупчення може стати причиною здуття, деформації та відшарування плівки.
  • Неякісний ПВХ може містити в своєму складі різні добавки і поверхневі агенти. Вони можуть ускладнити адгезію клею з поверхнею пластика. Щоб цього не сталося його рекомендують попередньо промити винним оцтом, а потім толуолом. Для якісного, перевіреного полівінілхлориду така обробка не потрібна.
  • Деякі сорти монолітного полікарбонату вбирають вологу з повітря, а потім віддають назад. Тому тут необхідно використовувати тонкий вініл, а самі вироби з полікарбонату варто попередньо просушувати в камері або 3-6 днів в сухому приміщенні. Також рекомендується проводити сухе очищення поверхні. Використання спиртів і розчинників також варто уникати, так як вони впливають на властивості даного полімеру.

АПЛІКАЦІЯ НА БАНЕРНІЙ ТКАНИНІ

Потреба обклеювати плівкою банер виникає вкрай рідко, адже простіше і вигідніше нанести на нього зображення за допомогою трафарету або широкоформатного плоттера. До того ж полотно є поганою основою - воно деформується і сприяє відклеюванню аплікацій. Але, коли робляться банерні лайт-бокси, які працюють на різниці світлопроникній здатності матеріалу, то використовують спеціальні вінілові транслюцентні плівки. Звертайте на це увагу, адже спроба наклеїти звичайний вініл навряд чи буде успішною! Поклейка аплікацій на банерну поверхню проводиться після знежирення спиртовим розчином з наступним просушуванням.

АПЛІКАЦІЯ НА БАНЕРНІЙ ТКАНИНІ

Слід уточнювати, чи призначена дана тентова тканина для обклеювання вінілової плівкою. Цю інформацію можна дізнатися на маркуванні або у постачальника.

ВІНІЛОВІ АПЛІКАЦІЇ НА МЕТАЛІ

Вініл можна успішно клеїти на різні метали. Їх поверхню попередньо зачищають і полірують. Для міді або алюмінію ще потрібне додаткова обробка місця обклеювання. Далі знежирюють, але при цьому підбирають розчинник, який не вступає в реакцію з металом.

МАТЕРІАЛИ І ОБ'ЄКТИ, НЕСУМІСНІ З ВІНІЛОМ

Довгий перелік зовсім не означає, що вінілову плівку можна нанести на будь-яке покриття. Все-таки є певні умови, що обмежують її застосування:

  • Шорсткуваті поверхні, що не утворюють міцного зв'язку. Це можуть бути піноблоки, деревина, ворсисті тканини, пінопласти, та інші аналогічні їм речовини;
  • Іржаві або металеві поверхні, що окислилися;
  • Матеріали, створені з використанням жировмісних компонентів, силікону, воску;
  • Поверхні, покриті брудом, або пилом. Не буде триматися вініл на побілці, штукатурці та на старій фарбі, що відшаровується.

Не варто експериментувати з поклейкою вінілу в занадто жарку або морозну погоду. Підвищена вологість негативно впливає на якість нанесення плівки.

Якщо ви вирішили клеїти вініл, то пам'ятайте, що є випадки, коли це робити не рекомендується:

  • Не можна наносити плівку на харчові продукти; 
  • Не рекомендується покривати вінілом предмети, експлуатовані в екстремальних умовах;
  •  Моветон - обклеювати предмети мистецтва, акустичні музичні інструменти і антикваріат.

ТЕХНОЛОГІЧНІ УМОВИ ДЛЯ УСПІШНОЇ ПОКЛЕЙКИ ПЛІВКИ

Плівки все частіше використовуються для дизайну, тюнінгу та реклами, тому виробники пропонують широкий асортимент вінілу з поліпшеними або спеціальними характеристиками:

  • Тонка плівка, з невеликою паропроникністю;
  • Система видалення бульбашок;
  • Відстрочена дія клею, що дозволяє без поспіху точно розмістити і розгладити нанесену плівку:
  • Фіксація за допомогою нагрівання до певної температури;
  • Міцне приклеювання за рахунок сильного натискання;
  • Лита плівка з високим коефіцієнтом розтягування і термопластичності.

Знання цих особливостей дозволяє отримати найвищу якість і тривалого терміну служби вінілових аплікацій.

Навіть підібравши правильну плівку, можна зіткнутися з труднощами при обклеювання поверхонь з сильною кривизною. Опуклі ділянки краще обклеювати разом з напарником. При цьому один з вас буде нагрівати плівку феном, надаючи їй пластичність, а інший повинен розтягувати вініл і покривати ним обклеювану зону. Усадка матеріалу при охолодженні в цьому випадку йде на користь, оскільки так він щільніше облягає опуклості.

Заповнення плівкою заглиблень проводиться в наступному порядку. Вініл накладають на ділянку навколо западини і починають його прогрівати. Далі, у міру розм'якшення, його акуратно укочують в порожнину. Надмірні зусилля можуть порвати плівку або привести до того, що після охолодження вона відклеїться від поглиблення.

У деяких випадках складні поверхні краще обклеювати окремими шматками, вирізаними за спеціальними лекалами.

Найчастіше під обклеювання потрапляють місця розташування саморізів або заклепок. Ці зони також варто розгладжувати з прогріванням. Повітря можна випустити шляхом поколювання бульбашки голкою. А якщо кріпильний елемент потрібно встановити на місце, то під нього краще пропалити отвір розпеченим цвяхом потрібного діаметру. Це дозволить позбутися від появи в плівці розривів.

Резюмуючи вищенаписанное, відзначимо: вінілова плівка відмінно клеїться на рівні (краще гладкі), чисті (відмиті від бруду, зневоднені і знежирені) поверхні. Хорошим помічником в цій справі може бути фен і мильний розчин.

Якщо все зробити правильно ваша вінілова реклама, інформація або просто гарне покриття прослужить кілька років. При цьому про нього бажано піклуватися: можна покрити захисним воском, плівковим ламінатом або періодично очищати від бруду за допомогою теплої води (можна з миючими засобами).